'' Battle of the North 2015-2016''

Tom Voorhamm zijn ‘’Battle of the North’’

Battle of the North 

Tom in actie

In mijn laatste blog, liet ik al weten dat ik me gekwalificeerd had voor de finale van Battle of the North. Dit is een individuele Crossfit wedstrijd, die plaats vond in het hoge noorden, Groningen.

 Voor mij was dit de eerste finaleplek van een Crossfit wedstrijd. Normaal gesproken doe ik de qualifiers gewoon om te kijken hoe die mij afgaan en om ervaring op te doen. Maar deze keer qualificeerde ik mij als 45e van de ruim 100 man die zich probeerde te kwalificeren. Erg blij mee, helemaal omdat ik één van de qualifiers niet optimaal gedaan had. Maar dan realiseer je ineens dat je naar Groningen moet…. En wel naar Martiniplaza wel te verstaan. Een mooie sportzaal, en imponerend bij binnenkomst. We liepen namelijk een grote zaal binnen met de bekende pullup bars en daaromheen digitale reclameborden zoals je die in de Amsterdam Arena ziet, een dj en aan één zijde een hoge tribune met genoeg zitplaatsen. Al met al een omgeving voor een onwijs gave wedstrijd.

Het martiniplaza

Hierboven te zien martiniplaza

Ik kwam daar samen met een groepje van Crossfit Heerhugowaard. Vanuit Crossfit Heerhugowaard waren namelijk 5 mannen die zich hadden gekwalificeerd. We waren dus goed vertegenwoordigd. Toch sloegen de zenuwen aardig toe, want voor de meeste was het de eerste finale wedstrijd en de workouts waren nog niet bekend. Gelukkig maakten ze die al snel bekend, en die waren meer dan een uitdaging….

WOD 1

“No jerking around”
10 min amrap
1 bear complex 70kg
8 ches to bar
10 burpees over the bar

2 min bar muscle ups
Tijdens de uitleg van de workout kregen we te horen dat we een bear complex (dat is de bar cleanen, front squat, bar overhead, daarna back squat en dan weer overhead en dat allemaal achter mekaar) met 70kg moesten doen. Toen we dat hoorden, schrokken we wel even. 70kg is niet niks, en helemaal, omdat je de bar niet mocht jerken om hem boven je hoofd uit te stoten. Maar dat was nog niet alles… Na die 10 minuten direct zoveel mogelijk bar muscle ups maken als je kan. Ook dat is niet niks direct na zo een zware wod.

Battle of the North     Tom in actie  Tom in actie

Tom in actie

Gelukkig was ik niet direct aan de beurt, zodat ik eerst kon kijken hoe andere het aanpakten. En al vrij snel was duidelijk dat je een rustig tempo moest aanhouden. De enorme krachtinspanning voor de bear complex en een verhoogde hartslag door de chest to bar en de burpees is geen fijne combinatie. Wat me wel verontruste was dat toch zeer brede gasten, de 70kg niet aan konden en gingen scalen (minder gewicht). Ik begon daarom ook rustig aan met de bear complex en nam de tijd voor de chest to bar en de burpees. Dit ging een paar rondes redelijk goed, maar daarna had ik toch moeite om de bar overhead te krijgen zonder te jerken. Gelukkig was de wod maar 10 minuten en na 5 rondes stond er 9 min 30 seconden op de klok. Om even de spanning van mijn armen en schouders te halen, ging ik alvast klaar staan voor de bar muscle ups. Deze tactiek hielp wel, want tot mijn verbazing knalde ik zo vier bar muscle ups achter mekaar eruit. En dat terwijl ik in de gym nooit verder kwam dan drie bar muscle ups achter mekaar. Mijn totaal aantal bleef uiteindelijk steken op 7 bar muscle ups in twee minuten. Na afloop had ik hier een tevreden gevoel over, omdat veel atleten moeite hadden om überhaupt één bar muscle up te doen. Dit was ook terug te zien in de ranking, want na wod 1 stond ik in de tussenstand 22e van de 56 atleten. Een plek om trots op te zijn. Nu nog deze plek vasthouden in de volgende wod…

WOD 2

“Dead ladder”

20 double unders en 2 rep deadlift

45 seconden per gewicht en 15 seconden wisseltijd

deadlift gewicht: 120kg – 130 – 140 – 150 – 160 -170 – 180 – 190 – 200 – 210

Work out 2

Een workout die mij wel ligt. Alleen 45 seconden voor 20 double unders en 2 deadlift zorgt wel voor extra (tijds)druk. En de vraag was of mijn double unders dan nog wel goed zouden blijven gaan. Mijn doel was dan ook om de 180kg proberen te halen. Want qua deadlift gewicht zou mij dat makkelijk moeten afgaan. Mijn pr staat namelijk op 195kg. Voor de start van de tweede workout moesten alle atleten in een rij staan. Na de start schoof iedereen een plekje op naar het volgende gewicht, totdat je uitviel doordat je het gewicht niet meer aan kon of dat je tijd op was . Een mooi uitdagend concept dus. Maar dat zorgde bij mij wel voor wat extra spanning. Want ik was 23e en dan sta je toch een tijdje te wachten en dan voel je dat de spanning oploopt. Toen ik eindelijk mocht starten, merkte ik die opgebouwde spanning terug in mijn double unders.

Martiniplaza 

Zo soepel als ze bij de warming up liepen, zo stroef ging het tijdens de wod. Doordat het mij alleen lukte om kleine series (4/5 stuks) double unders te maken, kwam ik iedere keer in tijd nood. 2 tot 3 seconden hield ik iedere keer over. Dat ging een tijdje goed, maar de stress liep alleen maar verder op, waardoor het na de 160kg deadlift verkeerd ging. Ik kon geen fatsoenlijke serie meer maken, waardoor ik na 20 double unders geen tijd meer over had voor de deadlift van 170kg. Aardig teleurgesteld moest ik de tweede wod afsluiten en daarmee het toernooi.

Ondanks de teleurstelling van WOD 2 kan ik toch trots terug kijken op een mooie en eerste finale wedstrijd. Uiteindelijk eindigde ik op plek 26. En dan te bedenken dat meer dan 100 man zich hebben proberen te kwalificeren, en ik als 45e was gekwalificeerd, heb ik hier een zeer goed gevoel aan overgehouden. Dit geeft mij weer voldoende spirit om de komende periode weer vol gas te gaan trainen bij Crossfit Heerhugowaard, maar ook het gevoel dat ik weer op de goede weg ben. Op naar de volgende WOD!

 Bron: http://www.strongandripped.com/training/crossfit-strijd-groningen-the-battle-the-north